Kvalitātes klasifikators AOC jeb „Appellation d’origine contrôlée“ | Bar.lv

Sveicināti Francijas augstākās kvalitātes plašajā pasaulē! „Appellation d’origine contrôlée” – tas ir klasifikators (noteikumi), kas norāda uz produkta ģeogrāfisko izcelsmi un tā kvalitāti. Francijā šis klasifikators ir populārs siera un vīna šķirnēm, bet uzsvars tiek likts tieši uz vīnu. Šis zīmols ir ieguvis popularitāti un  atpazīstamību visā pasaulē.

„Appellation d’origine contrôlée” ir franču radīts klasifikators ar zīmolu, kura izcelsme ir rodama 15. gadsimtā, jeb precīzāk 1411. gadā, kas atbild par augstākās kvalitātes produkciju kādam reģionam. Francija uzsāka „Appellation d’origine contrôlée” sistēmu kā līdzekli, lai aizsargātu produktu kvalitāti, apzinātu ražotājus, produktu izcelsmi, pasargātu senas tradīcijas un apgabalus no negodīgiem ražotājiem. Pirmais Francijas likums par vīnkopības izcelsmes vietu un nosaukuma norādīšanu uz etiķetes aizsākās 1905. gada 1. augustā. 1919. gada 6. majā tika pieņemts likums AOC ietvaros, ka ražotāji drīkst likt uz etiķetes  „Appellation d’origine contrôlée” (AOC) vai „Appellation  contrôlée” (AC) un ”Appellation d’origine protegee” (AOP) zīmi tikai tad, ja ražotājs ir darinājis savu produktu pēc tieši tā reģiona standartiem un, lai tie atbilstu appelācijas noteikumiem. Etiķete ir paredzēta kā izcelsmes garantija un kvalitātes zīmols.

AOC AOP

„Appellation d’origine contrôlée” ir paredzēts, lai noteiktu precīzu abgabalu, kur ir radīta pārtikas produkcija ar apgabala īpatnībām, lai patērētājs būtu drošs par to specifisko garšu, kas ir tikai un vienīgi tam noteiktajam reģionam. „Appellation d’origine contrôlée” nosaka kvalitātes standartus attiecībā uz produktu; tas ietver  audzēšanas un ražošanas metodes, kā arī produkta izcelsmes vietu.

Stingra likumdošana garantē lielisku kvalitāti „Appellation d’origine contrôlée” klasificētajai produkcijai. Lai gan „Appellation d’origine contrôlée” Francijas sistēma nevar garantēt 100% ražotāja produkcijas kvalitāti, tomēr tas var kontrolēt lielāko daļu no elementiem, ko ražotājs izmanto ražošanas procesā, lai sasniegtu mērķi – kvalitatīvu produktu.

Autors: Aivis Frinde

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *